Povestirile unei Seherezade moderne (6 – Cum aleg fetele un laptop)

După-amiază frumoasă de toamnă târzie. Plimbare în pădure cu surorile mele venite în vizită, fotografii multe, voioșie. Acasă, transfer de poze în calculator, depănat de amintiri lângă un ceai aromat.

Agasate de viteza de melc a laptopului meu, fetele hotărăsc abrupt că a venit timpul să îmi aleagă unul nou, să se simtă și ele bine când vin în vizită. Măcar atât merită sora lor mai mare, o consultanţă tehnică. Nu că ar excela în domeniu, dar știu mai mult decât mine (aşa susţin ele).

( 🙂 imaginea de aici)

– Multe magazine online au filtre care te ajută să găsești ce ai nevoie. E ca şi cum ai alege hainele pentru o ţinută specială, începi cu piesa de bază, apoi probezi şi alegi accesoriile, pantofii, etc. Pentru început, ce faci tu în principal la calculator? începe Elena, diplomatic şi didactic, în timp ce deschide site-ul unui magazin online.

– Verific mailul, citesc ştiri, caut informaţii pe internet, ascult muzică, scriu pe blog, mă uit la poze şi din când în când la un film. Nu am nici o preferință de marcă, vreau doar să pornească rapid și să aibă viteză mare, să nu mă plictisesc lângă el.

– Cum, nu vrei să îl asortezi cu pantofii, cum face vecina mea? râde Elena. În acest caz, bifăm tot marca pe care o ai acum. Urmează să găsim combinația optimă între procesor (bun și cu o frecvență acceptabilă),  memorie (RAM – suficient de mare) și hard disk (adică HDD, cât mai mare). Nici prea-prea, nici foarte-foarte.

– Dacă spuneţi voi, așa trebuie să fie, zâmbesc și mai iau o înghițitură din ceaiul parfumat.

– Varianta mea de căutare: încep cu procesorul, caut categoria cu cele mai multe opțiuni: aici este Intel Core i5. După același criteriu aleg apoi frecvența: între 1500-1999MHz. Memoria de 4 G (e valoarea minimă) și HDD de 500 M (am 5 opțiuni față de una la 320 M). Rezultatul: laptop Acer, 5 variante între 2500 și 3800 lei, îmi comunică victorioasă Oana.

– E prea scump pentru mine, să mai lucrăm la opțiuni, prind eu curaj.  La aceeaşi marcă, aleg un Intel Celeron Dual Core (seamănă numele cu cel actual, plus că e mai “inimos”), las frecvența aceeași (între 1500-1999 MHz), memoria tot de 4 M. Selecția îmi afișează două variante, singura diferență fiind mărimea hard-diskului. Cum ambele au prețuri asemănătoare şi accesibile (aprox 1550 lei), îl aleg pe cel cu 500 M.  Nu mai pot alege culoarea, însă prețul mic face negrul acceptabil.

– Înveţi repede, mă privesc admirative fetele şi, triumfătoare asupra conservatorismului meu (parţial, e drept, până la finalizarea achiziţiei), mă provoacă la un concurs de clătite, ca în copilărie. Distracţia abia începe.

Această discuție edificatoare despre criteriile de alegere a unui laptop este povestită de Seherezada spre folosul celor asemănători ei (adică necunoscători ai tehnologiei moderne) și pentru etapa a 6-a a concursului SuperBlog 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s