Creativitate şi cotidian

Wikipedia defineşte creativitatea drept un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente. În Dicționarul enciclopedic (1993), creativitatea este definită ca „trăsătură complexă a personalității umane, constând în capacitatea de a realiza ceva nou, original”.

Pe scurt, este puterea de a da naştere la ceva nou, original (lucru/fenomen/stare), din ceea ce avem deja la dispoziţie. Creativitatea ne face asemănători divinului (orice nume i-am da), care a creat lumea, universurile, pe noi înşine şi tot ceea ce există, vizibil sau invizibil. Iar procesul creaţiei este însoţit întotdeauna de fiorul bucuriei. Ne bucurăm și când descoperim o soluție nouă la problema de matematică, și când inventăm o rețetă nouă, și când ne „reinventăm”, ne re-creăm pe noi înșine.

Unul din exercițiile creative folosite în dezvoltarea personală este acela de a ne imagina ce am face sau cum am fi dacă am avea la dispoziție toate resursele, vitale, financiare, emoționale, etc, cu alte cuvinte dacă nu am mai avea limite. Opriți-vă acum din citit şi îndrăzniţi să visaţi.

Putem să rescriem povestea vieții noastre în fiecare zi, imaginând modalități mai frumoase, mai bune, mai utile de a ne folosi resursele actuale. Cu ajutorul exerciţiului anterior, treptat, ne putem da seama că de fapt nu ne lipseşte nimic.  De exemplu, dacă o femeie este deja blazată de gătit, curățenie, spălat copii, etc. (numiți fiecare sursa personală de plafonare),  poate să își creeze singură un alt cadru mental, o altă atitudine cu care să realizeze aparent aceleași lucruri, însă cu mai multă energie și transfigurare. De ce nu s-ar imagina o zeiță deghizată, care a venit să cunoască viața muritoare a pământenilor, ca în povești? Sau ar putea să se imagineze/ transfigureze într-o bucătăreasă care pune un ingredient special în fiecare fel de mâncare, pentru a da putere sau o altă calitate copiilor sau soțului ei? Fiți convinse că timpul petrecut în bucătărie ar fi mai plăcut, iar oboseala ar fi compensată de efervescență și bucurie.

Studiind scrierea creativă, am (re)descoperit că orice poveste are la bază trei elemente principale: Cine? Unde? și De ce? (adică personajul, cadrul și conflictul sau problema). Pornind de la aceste întrebări, putem varia curgerea zilelor noastre, modul în care acționăm, gândim, trăim. Dacă unele răspunsuri sunt clare și neschimbătoare (de exemplu, cine? Eu; unde? – în bucătărie), cel de al treilea poate face o diferență majoră (de ce? – corvoadă sau magie). Același lucru poate fi făcut într-un mod banal sau într-o stare creatoare, cu transfigurare.

Imaginaţia este unul din cele mai puternice instrumente ale noastre, aşa cum spunea personajul lui Morgan Freeman într-un film excepţional, The magic of the Belle Isle. Una din ideile frumoase din acest film este aceea de a descrie „ceea ce nu se vede acum pe stradă”, aşa cum recomanda el fetiţei care îl angajase să o înveţe să scrie poveşti. Să vedem ceea ce nu este acum aici, vizibil cu ochii fizici, dar există într-o altă lume.

Bineînțeles, nu este suficient doar să avem idei, este necesară și puterea de a le pune în practică. Despre acest lucru, vom discuta alta dată. Până atunci, vă invit să vă analizați şi să îmbogăţiţi creator modul în care trăți și, dacă doriți, să împărtășiți aici ceea ce vă ajută să vă faceți viața mai frumoasă.

Inspirată de articolul din Zâmbet şi sănătate, v-am împărtăşit câteva idei despre creativitate şi modul în care o putem folosi în viaţa de zi cu zi.

PS: Vă mulţumesc vouă, cititoarelor acestui blog, pentru răspunsurile, suportul şi încurajările pe care mi le transmiteţi, inclusiv pentru concursul de creativitate la care particip şi care nu este specific temei Armonie Feminină (am trecut deja la jumătatea lui). 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s