Povestirile unei Seherezade moderne (13 – Hotelul viitorului)

 – Brașov, anul 2042 –

Politicos, tânărul îmi sărută mâna și îmi oferă un buchet splendid. Semn bun. Îl cercetez atent şi îi fac semn să se așeze lângă Maria, nepoata mea. Cât îi așteptăm pe ceilalți, îl invit relaxată să se prezinte. Știu deja că e manager al unui lanț internațional de hoteluri, că a luat un premiu pentru proiectele pe care le-a aplicat în protecția mediului, însă vreau să cunosc omul din spatele acestei cărți de vizită, mai ales că e logodnicul Mariei. Mă bucur că și-au făcut timp să treacă pe la mine, deși călătoresc atât de mult. Îl întreb cu ce se ocupă şi de ce a ales hotelurile.

“Aveam 10 ani când mătușa mea a câștigat un concurs, al cărei premiu a fost o excursie, începe el povestea pasiunii sale. Așa am ajuns eu la Madrid, unde am stat la hotelul NH Eurobuilding. Frumos oraş, însă chiar din a doua zi, ea şi-a fracturat glezna, în timp ce fugeam să ne adăpostim de o ploaie torențială. Aşa că am fost nevoit să stau în hotel. A fost şansa mea!” îi sclipesc ochii în timp ce vorbeşte.

“Acolo a început totul. Atentă, Isabel, una din angajate, deși nu era obligată să facă asta, m-a luat sub aripa ei ocrotitoare și, cât timp mătușa mea era în pat, m-a plimbat cu ea prin tot complexul, şi îmi explica ce au ei acolo special. Deşi nu am reușit să vizitez Madridul, acel hotel a fost un vis pentru micul explorator care eram pe atunci. Abia aşteptam o nouă zi, să mă întâlnesc cu Isabel, prima mea iubire. Mi-a spus o mulţime de lucruri despre ecologie şi reciclare, despre tehnologii avansate şi energie neconvenţională, care erau deja folosite acolo, deşi nebănuite, de la alegerea prosoapelor până la biciclete electrice.

Entuziasmul ei era atât de molipsitor, de parcă era casa ei acolo, astfel încât mintea mea de copil a fost cucerită şi m-am hotărât să urmez şi să aplic aceleaşi principii în viaţă. De atunci, am privit cu alţi ochi (ecologici și economici) modul de iluminare al clădirilor (așa am aflat de Ora Pământului), instalaţiile de apă sau hârtia pe care scriam, iar în timpul facultăţii, am ales să fac practica la hotelul NH din Bucureşti (Timişoara era cam departe pentru mine, pe atunci).

Cât a avansat tehnologia în 30 de ani!  A fost pasiunea mea să urmăresc inovațiile în domeniul ecologic, pe care le-am folosit apoi cu încăpăţânare. Am fost pionieri în aplicarea celor mai noi metode (lifturi care generează energie pentru încărcarea mașinilor electrice, ferestre inteligente care reglează automat căldura și lumina, folosirea uleiului uzat de la bucătărie pentru producerea de combustibil neconvenţional și atâtea altele), şi am colaborat cu proiecte internaţionale precum Green Light sau GreenBuilding, pentru o educaţie ecologică .”

Îl privesc şi observ că vorbeşte folosind pluralul “noi”, nu “conducerea” sau „firma”, semn că e mândru de cariera lui şi de colectivul din care face parte. Îşi continuă prezentarea, parcă ar fi într-o sală de conferinţe.

„În copilăria mea, continuă el, oaspeților le erau oferite cosmetice Agua de la Tierra, pungi și pixuri din materiale oxo-biodegradabile (care se descompuneau în 7 ani, în loc de 300), acum le putem oferi cosmetice naturale manufacturate local, după rețete bine stabilite, în recipiente din materiale care se degradează după doar un an. Știți ce mult contează?

Toate hotelurile sunt acum alimentate complet cu energie neconvențională (solară, eoliană, biomasă, geotermală sau a valurilor, cum ar fi preferatul meu, cel din Hawaii) şi toate sunt certificate ecologic ISO 14.001 (faţă de anul 2012, când doar câteva din Italia şi Germania deţineau acest titlu râvnit). Și nu e lipsit de importanță că 800 de hoteluri NH din toată lumea, inclusiv Asia şi Africa, au fost construite și funcționează având în vedere protejarea mediului și conservarea resurselor naturale (în 2012 erau doar aproximativ 400, în 26 de țări)! Conferinţe, seminarii, nunţi, competiții sportive, expoziții culinare  – găzduim multe activităţi şi fiecare om care intră într-un hotel de-al nostru află că am început deja să creăm împreună o lume mai bună, mai frumoasă.”

Îl privesc pe tânărul plin de pasiune din faţa mea şi mă întreb dacă va investi la fel de multă energie şi în relaţia cu nepoata mea. Că de hoteluri ecologice sigur se va ocupa… 

Bunicuţa Seherezada a analizat povestea candidatului la mâna Mariei pentru etapa a 13-a a concursului SuperBlog 2012.

Imagini de pe pagina Facebook a NH Hoteles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s