Povestirile unei Șeherezade moderne (18 – Tehnologie și Natură)

Ce au în comun hota de deasupra aragazului, hard-disk-ul din computer şi o maşină Toyota Prius?  Indiferent de dimensiunile și destinația dispozitivului, principiul este acelaşi: conversia energiei electrice în energie mecanică, adică…  motorul electric.

În anul 1820, Ampère a descoperit principiul de funcționare, au urmat ani de experimente, iar în 1873 Zénobe Gramme a construit (din greşeală) primul motor electric funcțional pe scară industrială. Iar acum, în anul 2012, nu trece zi să nu folosim cel puţin câteva aparate, maşini sau dispozitive care conţin unul sau mai multe asemenea motoare: ventilatoare, blender, frigider, mașina de spălat, robotul telefonic, aspirator, uneltele electrice (ferăstrău, surubelniță, etc), aparatul de ras electric, dispozitivul de închidere a geamurilor de la mașină, ceasurile și jucării electrice, imprimante, computere etc., cu alte cuvinte orice aparat care transformă energia electrică în mișcare. Pe bună dreptate, motorul electric este o invenţie care a influențat enorm în bine evoluția umanității și va continua să o facă.

Curentul electric poate fi obținut ușor, rapid, prin numeroase metode care folosesc elementele naturii (soarele, apa, vântul, căldura din interiorul Pământului, etc), în afară de centralele nucleare sau pe bază de combustibil convențional (adică petrol). Iar utilizarea motoarelor electrice pe scară largă, mai ales în domeniul industriei și al transportului, ne ajută să revenim la o atitudine cel puțin mai “prietenoasă”, dacă nu chiar “intimă” cu Natura, cu planeta pe care trăim.

Progresul tehnologic  a fost deseori întâmpinat cu scepticism. Motorul electric nu este o noutate în mileniul 3, însă aplicarea lui în alte domenii decât până acum poate fi greu de implementat, la început. De exemplu, oamenii acceptă mai încet automobilele electrice sau hibrid, poate pentru că nu au (încă) autonomia și viteza celor așa zis “clasice” sau nu au infastructura necesară (puncte de alimentare). 

Din 1997, când a fost lansată Prius, prima mașină hibrid produsă în serie, lucrurile s-au îmbunătățit simțitor. În unele companii angajații care își cumpără mașini electrice sunt sponsorizați, proprietarii plătesc impozite mai mici, iar în curând, când vom alege o mașină, vânzătorul ne va da să alegem între un hibrid Yaris sau Auris, de exemplu, fără să mai amintească de alte modele deja depășite tehnologic.

Nepoții noștri se vor întreba de ce a durat atât de mult trecerea la mașinile electrice, mai ales cunoscând efectele lor bune pe termen lung. Iar noi vom răspunde prin vocea lui Schopenhauer:  „Orice adevăr trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi trezește o puternică opoziție. Și în sfârșit este acceptat ca fiind evident de la sine.” Sper să prind acea zi în care traficul să fie complet silențios și…  respirabil.  

(imaginea de aici)

Această incursiune în lumea mașinilor electrice a fost făcută de Seherezada pentru etapa a 18-a a concursului SuperBlog 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s