Yoga şi meditaţie pentru începători – Braşov şi Bucureşti

postura lotus  jumatate ardha padmasanaCentrul de Yoga şi Meditaţie Kamala din Braşov anunţă noi înscrieri în aprilie 2013:

– cursul de yoga pentru începători – în fiecare joi, între orele 19-21

– cursul de practica meditaţiei – în fiecare sâmbătă, între orele 9-11.

Ambele cursuri au loc la sala Dynamic Gym (str. Avram Iancu nr. 40-42).

Este necesar să fiţi pregătiţi cu un costum lejer, comod, şosete în picioare (sau desculţi, nu cu adidaşi), şi un izopren / o salteluţă pe care să vă aşezaţi şi să practicaţi.

Informaţii şi înscrieri: contact@kamala.ro sau centrulkamala@gmail.com sau tel. 0731.32.42.41.

Ce este yoga?

Unii oameni cred că yoga este o formă de gimnastică mai excentrică, ce presupune multă flexibilitate. Alţii consideră că yoga înseamnă să stai cu picioarele încrucişate şi cu ochii închişi. Unii vin la cursurile de yoga pentru relaxare sau îndepărtarea stresului, alţii pentru sănătate, alţii de curiozitate…

De fapt, încă de la originea ei, yoga este o cale spirituală. Însă yoga practicată cu mii de ani în urmă diferă foarte mult de ceea ce se predă în mod obişnuit în zilele noastre în Occident sub acest nume, de aceea şi apar multe confuzii.

Efectele practicii yoga variază de la o sănătate mai bună până la atingerea eliberării spirituale. Yoga despre care se vorbește în textele străvechi se referă la folosirea meditației, a introspecției, a devoțiunii pentru a atinge uniunea cu divinul, iar laconicele  referiri la posturile yoga sunt făcute doar pentru a favoriza meditația, contemplația infinitului.

Hatha Yoga, sau yoga corpului fizic, așa cum este cunoscută azi, a apărut în sec 15, când înțeleptul hindus Yogi Swatmarama a introdus acest sistem drept o etapă de purificare fizică și practici corporale în vederea unei meditații mai profunde.

Termenul de Hatha yoga este tradus deseori prin yoga soarelui și a lunii, însă mai corect ar fi yoga puterii, yoga energiei. Hatha yoga a devenit extrem de populară în Occident în a doua jumătate a sec 20 și aceasta este ceea ce se consideră în general yoga, o definiţie foarte limitată, aşa cum am arătat mai sus.

La centrul Kamala se practică Hridaya Yoga, Yoga Inimii Spirituale. Se realizează posturi corporale (asane), tehnici de ritmare a suflului, de concentrare, metode de interiorizare, concentrare şi liniştire a minţii, tehnici meditative. Specific acestei forme de practică yoga este centrarea în Inima Spirituală, fundalul pe care se desfăşoară toate aceste energii (fizică, emoţională, mentală). Hridaya Yoga nu este un scop în sine, ci un mijloc, o cale, un instrument care ne poate ajuta să ne regăsim pe noi înşine indiferent de conjuncturile provocatoare ale vieţii, să redescoperim atitudinea de A FI, liberi şi fericiţi.

„Nu suntem fiinţe umane care au experienţe spirituale,

ci fiinţe spirituale care trăiesc o experienţă umană”.

(Theillard de Jardin)

Cursul de yoga pentru începători se desfăşoară şi în Bucureşti, în fiecare marţi, de la ora 18.30, la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, str. Capitan Preotescu nr. 9 (zona Piata Unirii).

Dacă sunteţi interesaţi, dar nu puteţi ajunge la aceste cursuri,  vă recomand site-ul mentoryoga.com (cursul de yoga online al centrului Kamala) şi vă invit la unul din evenimentele organizate de centrul Kamala (aici găsiţi programul din anul 2013): seminarii despre yoga centrilor de forţă, retrageri spirituale, vacanţe de yoga, practica meditaţiei, etc.

postura muntelui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s