Respiraţia anti-stres

„Nu este un tip propriu zis de respirație, ci o modalitate de reglare naturală a respirației astfel încât să permită controlarea nivelului de stres.

Stresul este o stare de tensiune psihică, tensiune care se cere descărcată prin rezolvarea situației care a generat-o. Când rezolvarea unei situații conflictuale întârzie, tensiunea se acumulează și în acest moment stresul, care până atunci a avut un rol benefic (fiind însuși impulsul care ne-a împins spre a rezolva anumite situații exterioare și mai ales interioare), devine un factor nociv. Când nivelul de stres a depășit cotele admisibile, tensiunea psihică, asemeni unui volum de gaz sau de lichid comprimat într-o incintă, începe să “dea pe afară”, ducând la manifestări psihice dizarmonioase, la reacții fizice cum ar fi contorsionarea corpului în bizare poziții de apărare, modificarea respirației, dereglarea anumitor funcții vegetative, contractura musculară, etc.

Diferitele motive de apariție a stresului, precum și constituția noastră, nivelul de conștiință şi gradul de adaptabilitate hotărăsc intensitatea și modul de manifestare a simptomatologiei stresului. Evident, fiecare din aceste circumstanțe interioare și exterioare își va pune amprenta proprie asupra modului în care respirăm. Ştiind că prin corectarea respirației este redus nivelul de stres și că fiecare stres are propriile circumstanțe care dereglează respirația într-un mod particular, rămâne doar să elaborăm propriile “tactici de apărare”.

Combaterea stresului cotidian se face de obicei prin adoptarea respirației abdominale, aceasta deoarece majoritatea stresurilor din interacțiunile sociale sunt de natură vitală, senzuală și volitivă, tensionând zona abdominală și blocând folosirea lobilor pulmonari inferiori în procesul respirator.

abdominal-breathing

Respirația abdominală nu poate fi adoptată brusc, forțând intrarea aerului în zona inferioară a plămânilor (așa cum mulți începători sunt tentați să facă), ci gradat. Prima fază este pasivă (din punct de vedere strict fizic) “explorând” doar cu mintea zona abdominală și observând care sunt focarele de contractură. Memorăm aceste focare de contractură, apoi gradat, cu calm, începem să relaxăm abdomenul. Pe măsură ce relaxăm abdomenul, respirația începe să curgă în mod spontan abdominal. Ritmul respirator trebuie menținut lent, eventual încetinit. În rest nu trebuie acționat deloc asupra respirației în sine, ea devenind abdominală doar ca urmare a decontractării.

După ce am reușit să adoptăm respirația abdominală, demersul nu este încheiat, urmând să desfășurăm etapa de stabilizare a respirației la acest nivel și a stabilizării ritmului respirator. În această etapă doar jumătate de atenție este atentă asupra respirației, restul fiind orientat asupra activităților pe care trebuie să le desfășurăm, gradat respirația abdominală devenind un reflex benefic. Este posibil să mai apară dereglări ale respirației, dar de fiecare dată vom interveni cu calm, derulând cu răbdare și fermitate același proces de revenire la respirația abdominală.

Acest procedeu de combatere a stresului este foarte simplu, sigur și ușor de aplicat, singurele probleme fiind cele generate de efectul psihologic al acestei preluări a controlului asupra corpului și a respirației. Multe din persoanele care au aplicat pentru prima dată conștient și sistematic acest procedeu s-au lovit de imposibilitatea conștientizării musculaturii abdominale. Această problemă se rezolvă fie în timp – prin auto-masaj abdominal, fie pe loc – prin contractarea și relaxarea conștientă a musculaturii abdominale1.

O altă problemă, care poate părea neobișnuită pentru cei ce nu cunosc impactul psihologic al respirației, este panica ce apare în fazele când este realizată priza de conștiință asupra procesului respirator, dacă acesta nu poate fi controlat decât în mică sau foarte mică măsură. Unele participante la programul de înfrumusețare care au aplicat aceste tehnici au relatat că, atunci când şi-au dat seama cât de puțin aer inspiră în mod normal, a apărut senzația de sufocare, ceea ce le-a împiedicat să continue tehnica. Odată observată, lipsa de aer care exista în mod obiectiv înainte de a începe tehnica de respirație corelată cu relaxarea abdominală provoacă o reacție de apărare (adică un nou stres), care trebuie să fie depășită pentru a putea continua. Cu alte cuvinte, declanșarea procesului conștient de eliminare a stresului naște un stres suplimentar, care odată depășit permite realizarea și aprofundarea tehnicii.

Belly-Breathing

În contextul unui program sistematic de înfrumusețare și armonizare feminină, care necesită o angrenare consecventă și entuziastă pe perioade mai lungi de timp, această tehnică anti-stres este foarte utilă. Nivelul de participare al unei femei la un demers atât de complex cum este cel de armonizare a naturii feminine, este condiționat de resursele sale psihice și vitale. Este suficientă o zi de stres sau, mai grav, o săptămână de stres la serviciu sau în familie și acea minunată efervescență lăuntrică (atât de necesară într-un autentic proces de transformare) se pierde, ducând la reducerea sau chiar oprirea efortului.

Această modalitate face parte din ceea ce în Occident este cunoscut ca managementul stresului, care a fost conceput pentru ca participanții la programele de vindecare să-și poată conserva resursele sufletești și fizice pentru eforturile constructive și, nu în ultimul rând, pentru a nu pierde în scurt timp ceea ce au dobândit prin eforturile lor de până atunci.”

(extras din Cartea Femeii, ed. Kamala)

imaginea 1, imaginea 2

3 gânduri despre “Respiraţia anti-stres

  1. Ana

    Cateodata, cand inspir, imi inchipui ca adun grijile, emotiile de la cele trei fete ale mele,de la sotul meu, de la fratele meu le pun in dreapta pieptului meu, le dizolv; iar cand expir, dau inapoi liniste, putere,ganduri bune.
    Iar in ultimul timp, pentru orice emotie exterioara, spun „Multumesc, Doamne!Pentru orice imi dai,iti Multumesc! Norii vor trece si cerul va fi din nou albastru.Sunt inca aici!”
    Ganduri bune si Sarbatori fericite! la toata lumea.Multumim, Veronica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s