Sărbătoarea anului – Sărbătoarea clipei

Apreciez foarte mult modul în care Simona Trandafir descrie o perspectivă a vieții care ne înalță peste mediocritate.

Dacă nici ea nu vă convinge să fiți fericiți, oare cine? 🙂

TANTRA MAHA VIDYA

Avem in cursul vieţii zile de sărbătoare, pe care le considerăm deosebite, în care vrem să facem ceva deosebit. Le planificăm, ne gândim la ele şi uneori reuşim să fim mai fericiţi atunci. 

Sărbătoarea este un prilej de a ieşi din rutina cotidiană, ne asumăm alte roluri decât cele pe care le avem în restul zilelor, sau scoatem din adâncul nostru ceea ce e mai frumos, mai bun. Toţi vrem să trăim din când în când mai mult fericirea, să ne simţim mai aproape de idealul vieţii noastre. 

Astfel de sărbătoare este cea a trecerii într-un an nou, 31decembrie – 1 ianuarie. Nici măcar nu corespunde astronomic vreunui moment special şi cu toate acestea ea este pentru noi un eveniment deosebit. Aşa cum este adevărat că omul sfinţeşte locul, la fel putem spune că omul poate să facă sărbătoare din orice zi. 

Şi atunci, de ce să nu gândim mai…

Vezi articolul original 388 de cuvinte mai mult

Un gând despre “Sărbătoarea anului – Sărbătoarea clipei

 1. Ana

  Un gand bun pentru familie, pentru bucuria de a fi impreuna, pentru grija si stradania de a construi. La multi ani in pace, liniste, bucurie !
  „O salvez doar pe aceea care se poate randui si implini in jurul curtii ei interioare, la fel cum cedrul se cladeste in jurul semintei sale si-si gaseste rod in propriile limite. O salvez pe aceea care nu iubeste primavara, ci infatisarea unei flori in care primavara s-a inchis, care nu iubeste dragostea, ci pe cel in care dragostea se intruchipeaza.Iata de ce veghez asupra acestei femei care se risipeste.Asez in jurul ei, ca pe niste oprelisti, lampa de incalzit, ceainicul si farfuria de arama, astfel incat, putin cate putin, dincolo de aceste obiecte, sa descopere un obraz familiar, un suras care nu apartine decat acestui loc. Atunci copilul va plange pentru a fi alaptat, degetele-i vor fi atrae de lana de tors, iar jaratecul ai va cere din nou sa fie atatat. Din aceasta clipa, va fi redata caminului ei. Caci eu construiesc urna in jurul parfumului, pentru ca parfumul sa ramana in ea.
  Eu sunt obisnuinta care implineste fructul.Sunt cel care constrange femeia sa prinda chip si sa existe, astfel incat, mai tarziu, sa aduc Domnului, in numele ei, nu un zambet slab risipit in vant, ci o anume pasiune, tandrete, suferinta…
  Am meditat indelung asupra sensului pacii. Ea nu ia fiinte decat din copiii nascuti, din recoltele stranse si din casa oranduita. Vine din eternitatea care intra in lucrurile implinite. Pace a hambarelor pline, a oilor care dorm, a cearsafurilor impaturite, pace a perfectiunii, pace a ceea ce devine dar eternitatii, odata ce a fost bine facut.
  Caci am aflat ca omul este asemenea unei citadele. Rastoarna zidurile pentru a-si gasi libertatea, dar nu mai e decat fortareata nimicita, deschisa inspre stele.
  Citadela, te voi cladi in inima omului.
  Exista un timp pentru a alege samanta, dar exista si un altul in care te bucuri, fiindca ai ales o data pentru totdeauna, de cresterea granelor.Exista un timp pentru creatie, dar exista si un altul pentru ceea ce creezi.Exista un timp pentru fulgerul vinetiu ce rupe stavilele cerului, dar exista si un altul pentru rezervoarele in care se vor aduna apele dezlantuite. Exista un timp pentru cuceriri, dar vine si un altul al stabilitatii imperiilor:eu, care slujesc divinitatea, am simtul vesniciei.
  …. Caci exista un timp pentru geneza, dar exista un altul, un timp fericit, pentru traditie.
  Trebuie sa pacifici, sa cultivi, sa slefuiesti”.

  (Din Citadela, de Antoine de Saint-Exupery, RAO, 2006, pag.16 )

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s