Folosirea plantelor medicinale întineritoare (1) – Salvia

sage„Această metodă, contrar aşteptărilor, nu vizează femeile începând de la vârsta de 50 de ani, ci toate femeile. În medicina tradiţională se ştie că oamenii au o vârstă cronologică, o vârstă biologică şi o altă vârstă, spirituală. Prima vârstă şi anume cea cronologică, oricât am vrea, nu o putem influenţa, cel mult putem să nu o divulgăm. Vârsta biologică este cheia problemei luate în discuţie şi, bineînţeles, trebuie să fie cât mai mică.

Vârsta spirituală nu se măsoară în ani, ci în maturitate spirituală. Cu cât un om are o vârstă spirituală mai mare, cu atât se simte şi este mai tânăr.

La o femeie, indicii exteriori cei mai evidenţi ai vârstei biologice sunt pielea (culoare, netezime, strălucire, aspect), atitudinea corporală, starea sistemului muscular. O femeie sănătoasă, indiferent de vârstă, are în general o piele strălucitoare, netedă, o musculatură armonios dezvoltată, o masă adipoasă redusă, chipul, expresia feţei este luminoasă, destinsă, radioasă, sânii sunt fermi, întregul corp este tonifiat.

Există femei foarte tinere, adolescente chiar, care au un aspect neconcordant cu vârsta lor cronologică: pieptul este lipsit de fermitate, atitudinea corporală bătrânească, gârbovită, corpul flasc, cu depuneri de grăsime în exces. În acelaşi timp, anumite femei cu o alimentaţie şi un stil de viaţă corespunzător, care au înţeles că organismul trebuie ajutat în mod constant să se refacă, au o înfăţişare de invidiat până la vârste înaintate, menţinându-şi tonusul şi tinereţea.

Aspectul corporal este direct influenţat de procesele metabolice şi endocrine din organism. Un metabolism bun înseamnă o asimilare corespunzătoare a substanţelor nutritive şi o eliminare rapidă a toxinelor din organism. Dezechilibrele metabolice sunt de multe ori cauza obezităţii, a flascităţii corpului, a lipsei de vitalitate, a unui piept insuficient dezvoltat sau lipsit de fermitate. Dieta drastică şi gimnastica corporală nu sunt întotdeauna soluţiile unor asemenea probleme. Echilibrul organelor interne, al glandelor exocrine şi endocrine este adesea foarte subtil şi nu întotdeauna reacţionează la reţetele clasice, mai ales dacă acestea nu ţin cont de constituţia individuală a persoanei tratate.

Din acest punct de vedere, asimilarea principiilor active ale anumitor plante medicinale permite refacerea organismului uman prin manifestarea acelei funcţii misterioase pe care o putem numi: veritabila inteligenţă naturală a Universului viu. Aceste plante medicinale au un efect mult diferit faţă de cel al medicamentelor clasice şi chiar de cel al alimentelor. Pentru a înţelege modul cum acţionează anumite plante medicinale vom da exemplul unor plante hipotensoare cum ar fi păducelul (Crataegus sp.), rozmarinul (Rosmarinus off.), captalanul (Petasites hybridus), ginkgobiloba (Ginkgo biloba), talpa găştii (Leonorus cardiaca) care acţionează nu scăzând pur şi simplu tensiunea arterială, ci reglând-o. Nu se ştie prin ce mecanism se realizează acest proces, care este modalitatea prin care se realizează feed-back-ul necesar unei reglări de asemenea fineţe, dar este verificat în mii de cazuri faptul că toate plantele anterior enumerate sunt la fel de eficiente atât în tratamentul hipertensiunii arteriale, cât şi al hipotensiunii. Asemenea cazuri de acţiune inteligentă a plantelor mai sunt cunoscute (selectivitatea atacării ţesuturilor de către anumite plante caustice, care atacă doar celulele bolnave; reglarea apetitului de către plantele balsamice etc.), ceea ce interesează este însă sublinierea acţiunii foarte nuanţate şi eficiente a anumitor plante în cazuri în care metodele clasice nu au nici o eficienţă.

Este necesar să ştim cum să ne menţinem tinere şi chiar cum să reîntinerim. Din acest punct de vedere, să reţinem că există plante foarte eficiente şi subtile ca acţiune, care ne pot ajuta foarte mult, mai ales dacă sunt folosite la timp, în acest proces (de întinerire şi menţinere).

Nu se poate vorbi de frumuseţea unei femei, de întreţinerea siluetei, a sânilor, a taliei, a musculaturii picioarelor, a pielii, fără a lua în considerare întregul corp. Vom prezenta în continuare plante medicinale şi reţete cu plante pentru menţinerea într-o stare de sănătate şi armonie a întregii fiinţe.

Salvia (Salvia officinalis)

Reglarea menstrelor, combaterea simptomelor neplăcute din timpul menstrelor şi a tulburărilor legate de menopauză

salviaE o plantă medicinală tradiţională în toată Europa, la noi în ţară culturile ei fiind întâlnite mai ales în zonele sudice.

Cele mai importante efecte ale sale asupra femeii sunt: eliminarea problemelor legate de ciclu (cum ar fi menstrele dureroase, cu o durată prea mare, prea abundente, durerile de abdomen, etc.), eliminarea ţesuturilor adipoase, facilitarea sublimării energiei erotice, reducerea scurgerilor sanguine abundente şi a bufeurilor de căldură care însoţesc menopauza. Este indicată şi pentru contracararea apariţiei ţesuturilor adipoase, flasce, lăsării sânilor. Pentru tratarea sânilor lăsaţi este indicată atât intern, cât şi extern.

Reducerea unui întreg cortegiu de simptome supărătoare din timpul ciclului şi al menopauzei face din această plantă un medicament anti-stres feminin de mare valoare, menajând în aceeaşi măsură organismul şi psihicul feminin de rigorile dereglărilor hormonale.

Este indicată intern sub formă de pulbere 1 gr. X 4 ori pe zi.

Pentru prevenirea simptomelor neplăcute din timpul ciclului menstrual, recomandăm următarele doze de pulbere de salvie:

– cu 3 zile înainte de venirea ciclului menstrual – 1 gram de 4 ori 

– cu două zile înainte de venirea ciclului menstrual  – 2 grame de 4 ori

– cu o zi înainte de venirea ciclului menstrual – 3 grame de 4 ori

– în prima zi de la venirea ciclului menstrual – 1 gram de 6-8 ori 

– în a  doua zi de la venirea ciclului menstrual – 1,5 grame de 6 ori

– în a treia zi de la venirea ciclului menstrual – 2 grame de 4 ori

– în a patra zi de la venirea ciclului menstrual – 3 grame de 4 ori

– în a cincea zi de la venirea ciclului menstrual – 2 grame de 4 ori

– în a şasea zi de la venirea ciclului menstrual – 1 gram de 4 ori.

(Plantele recomandate sub formă de pulbere se administrează astfel: planta uscată în prealabil se macină fin cu o râşniţă electrică; dacă, după ce au fost măcinate, mai rămân bucăţi nemărunţite, se cerne pulberea printr-o sită; se ia cantitatea de plantă prescrisă şi se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. O pulbere de plantă trebuie consumată în 7 zile de la momentul preparării, altfel pulberea se degradează şi îşi pierde forţa curativă în contact cu aerul.)”

(extras din Cartea Femeii, editura Kamala)

Un gând despre “Folosirea plantelor medicinale întineritoare (1) – Salvia

  1. Pingback: Folosirea plantelor medicinale întineritoare (2) – Angelica | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s