Folosirea plantelor medicinale întineritoare (2) – Angelica

Întineritor general: Angelica (Angelica archangelica)

Este o plantă care creşte spontan la noi în ţară, fiind tot mai frecvent cultivată pentru multiplele sale virtuţi terapeutice. Se folosesc în special seminţele şi rădăcina, dar valoare terapeutică au toate părţile plantei. 

angelicaPrincipalele sale acţiuni : întineritor, revigorant, stimulent imunitar (al capacităţii naturale de apărare a organismului în faţa agresiunilor microbiene, motiv pentru care este în mod special indicată iarna). La menopauză este eficientă în combaterea tulburărilor nervoase şi digestive asociate. Este una din principalele plante folosite pentru îmbunătăţirea digestiei şi asimilaţiei; este folosită în combaterea anacidităţii (hipoacidităţii) gastrice. Are şi un efect depurativ, fiind indicată în curele de dezintoxicare.

Mai este indicată în depresie, oboseală, spasmofilie, menstre neregulate, amenoree, cefalee, migrenă.

Se foloseşte sub formă de pulbere: 4 grame X 4 ori/zi. Pentru rezolvarea problemelor de digestie se iau 2 grame de plantă înainte de masă cu 10-15 minute. Se mai foloseşte sub formă de tinctură. Intră în compoziţia bitterului suedez.

Notă: Plantele recomandate sub formă de pulbere se administrează astfel: se macină fin cu o râşniţă electrică plantele uscate în prealabil; dacă după ce au fost măcinate, mai rămân bucăţi nemărunţite, se cerne pulberea printr-o sită; se ia cantitatea de plantă prescrisă şi se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. O pulbere de plantă trebuie consumată în 7 zile de la momentul preparării, altfel pulberea se degradează şi îşi pierde forţa curativă în contact cu aerul.

Reţete pentru revigorarea şi reîntinerirea organismului:

– pentru reîntinerirea pielii: cătină, fructe de coacăz negru, lemn dulce, creţişoară, mărar, rădăcină de angelică – se combină plantele în părţi egale, se administrează o linguriţă de pulbere din acest amestec de patru ori pe zi

– pentru mărirea capacităţii de efort: rădăcină de urzică, cătină, măceş, mesteacăn, busuioc, ginseng – se combină plantele în părţi egale, se administrează o linguriţă de pulbere din acest amestec de patru ori pe zi

– pentru menţinerea capacităţilor mentale – busuioc, rozmarin, cimbru, seminţe de angelică, arnică, ginseng – – se combină plantele în părţi egale, se administrează o linguriţă de pulbere din acest amestec de trei ori pe zi.

(extras din Cartea Femeii, ed. Kamala)

Citiţi şi:

Folosirea plantelor medicinale întineritoare (1) – Salvia

2 gânduri despre “Folosirea plantelor medicinale întineritoare (2) – Angelica

 1. Ana

  Postarea mea are legatura cu intinerirea sufleteasca, dar poate o cititi:(Din filmul Experimenter 2015 ; un film despre Stanley Milgram si “Obedienta fata de autoritate” -1963)
  “A fost o vreme, presupun, cand barbatii si femeile puteau da un raspuns complet uman oricarei situatii.Cand puteam fi complet absorbiti in lume ca fiinte umane.Dar cel mai adesea, acum, oamenii nu ajung sa vada intreaga situatie ci doar o fractiune a sa. Munca este impartita, iar oamenii poarta functii mici, inguste, specializate, si nu putem actiona fara un fel de indrumare a unui superior.Numesc asta “stare agentica”. Individualul cedeaza autoritatii si astfel devine instrainat de propriile sale actiuni. Starea agentica e “politica magazinului”. E “Doar imi fac treaba”. Sau “Asta nu e treaba mea”. Sau “Nu eu fac regulile”. “Nu facem asta aici”. “Doar urmez ordinele”. “Asa e legea”.
  In starea agentica individul se defineste ca fiind un instrument ce poarta dorintele altora. Un soldat, o infirmiera, un administrator. Un angajat de companie sau chiar, da, academicieni si artisti. Persoana poate alege.Alege sa devina agentic.Dar odata ce iti asumi acest rol, e aproape imposibil sa te intorci….
  Ai putea spune ca suntem marionete.Dar eu spun ca suntem marionete cu perceptie, cu constienta.Din cand in cand putem vedea sforile, si, poate, constienta este primul pas catre eliberare”

  Apreciază

 2. Se pare ca rolul alimentatiei pentru partea estetica a noastra este foarte important. De cate ori ne-am gandit ca daca aplicam produse farmaceutice o sa aratam minunat, dar efectele lor nu se vad deloc in timp. Din contra, ne denatureaza si mai mult aspectul fizic.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s